Izobraževanje

UPORABA PAMETNEGA TELEFONA

Imate pametni telefon? Pa morda še ne poznate vseh možnosti, ki vam jih ponuja, zato se nam pridružite na računalniški delavnici 

preberite vabilo


USPOSABLJANJE  MENTORJEV V IZOBRAŽEVANJU STAREJŠIH

preberi


RAČUNALNIŠKO OPISMENJEVANJE

Pridružite se nam na računalniški delavnici spoznavanja  googla, gmaila, chroma in drugih povezanih storitev

preberite vabiloZAKLJUČNO SREČANJE SKUPINE K(R)UHARIJE UTŽO

Petek, 17. maja 2024. Lep sončen majski dan. Članice skupine K(r)uharije smo se dobile v majhni, s prekrasno naravo obdani in zelo lepo urejeni vasici Malni (Podstenjšek).

preberi


Pohodnice smo uradno zaključile naša srečanja za to študijsko leto

Prvo soboto v mesecu maju smo se, kot po navadi, dobile na placu. Zbralo se nas je manj kot ob naših daljših pohodih prvi in tretji torek v mesecu. Tudi srečanje je potekalo izven običajnih norm. Prvi pozdrav in povzetek naših srečanj je pripadal mentorici Dori Kalčič.  Pred sprehodom smo se mentorici zahvalile s sadikami zelišč, saj tudi ona prispeva glavno začimbo pri organizaciji naših pohodov in sprehodov. Med njimi ni manjkala dobra misel, ki združuje naše dobre misli in občutke ter nas bodri, da se bomo še vedno rade srečevale. Seveda nismo pozabile mentorici čestitati za osvojen naziv Primorska dobrotnica 2023, saj smo vse prepričane, da si ga je s svojim delom in načinom življenja tudi zaslužila.

Med sprehodom po Bistrici, smo si privoščile tudi malo razvajanja ob čaju ali kavi in rogljičku.

Ob slovesu smo si obljubile, da s srečanji in pohodi nadaljujemo tudi vnaprej.

Tekst in foto: I.B.


Prijetna plesna rekreacija 2023/24 v koreografiji Vojke Kovačič

Tudi letos smo ob četrtkih  v vaškem domu v Jasenu preplesavale bolj ali manj zapletene plesne korake. Da gre pri plesni rekreaciji  za »resno delo«, smo vedno znova ugotavljale ob zaključkih vadb, saj smo bile fizično in psihično prijetno utrujene. Precej članic se je redno udeleževalo različnih prireditev.  Z nastopi smo popestrile dogajanja in  razveseljevale gledalce. Hvala.

Med plesno rekreacijo smo se velikokrat nasmejale, skupaj praznovale rojstne dneve in druge praznike. Po dogovoru se bomo občasno  srečevale tudi v poletnih mesecih.
Plešeš, kolikor zmoreš in kolikor želiš. Uživaš in vsak teden na sproščen način narediš nekaj zase.

Hvala naši vodji Vojki Kovačič, ki nas s potrpežljivostjo in znanjem vodi od koraka do koraka novim plesnim znanjem naproti.

Zapisala: Jadranka Kovačič
Foto: Ivanka Bratovič

V zahvalo za vse lepe trenutke in koreografije, smo mentorici Vojki podarile knjigo Snežnik,  s čudovitimi nepozabnimi pogledi in razgledi naše gore, ki jih je v objektiv ujel Hinko Poročnik. I.B.


Obisk prestolnice Belgije

S slušatelji nemškega jezika, ki že vrsto let obiskujejo ta krožek, se skoraj vsako leto ob koncu šolskega leta odpravimo na nekajdnevni izlet v tujino, kjer je ta jezik doma, oziroma je uradni jezik neke države. Vemo, da se nemško govori v Nemčiji, Avstriji in Švici. Malo manj je znano, da je nemščina uradni jezik Lihtenštajna in pa, poleg francoščine ter nizozemščine, tudi uradni jezik Belgije.

preberi zapis s potovanja


Skupina ruskega jezika uspešno zaključila študijsko leto

Ob letošnjem zaključku študijske skupine ruščine smo obiskali ruski grob v Dletu, kjer smo padlemu junaku prižgali svečo in položili cvetje. Kot vidite na sliki, nas močan dež ni ustavil. Naši mentorici smo se zahvalili za vodenje skupine in jo prosili, da bi nas še dolgo vodila v spoznavanje ruskega jezika in kulture! 🙂

Animatorka Petra Mršnik


PREGREŠNO DOBRI IN SLASTNI ŠTRUKLJI

Članice skupine K(r)uharije so se na marčevski delavnici lotile kuhanja tradicionalnih slovenskih jedi iz preprostih domačih sestavin…SE ŽELITE NAUČITI UPORABE EXCELA?


SE ŽELITE NAUČITI ALI DOPOLNITI ZNANJE KLEKLJANJA?


DECEMBRSKO DARILO

Slušatelji skupine ruskega jezika smo se skupaj z našo mentorico v soboto, 2. 12. 2023, odpeljali na Reko, kjer smo si v Narodnem gledališču Ivana Zajca ogledali opero “Pikova dama”.

Se sprašujete zakaj ravno to? ….preberi naprej


ČAROBNO PRAZNIČNO USTVARJANJEpreberi


ŽE DIŠI PO POTICI,  KRALJICI PRAZNIČNIH JEDI

Slovenska potica je eno od izvirnih in najbolj znanih slovenskih pretežno prazničnih peciv, z različnimi nadevi. Glede na možne nadeve se pri poimenovanju pogosto uporablja tudi zveza, ki označuje vrsto nadeva.

preberi prispevek in recepte

BELA MOKA, LONČEK VODE,
KOŠČEK KVASA, ŠČEP SOLI, …

…to je le eden izmed devetih receptov, ki so jih uporabile udeleženke prve delavnice izobraževalne skupine K(r)uharije Univerze za tretje življenjsko obdobje.

preberi prispevek in recepte


SE ŽELITE NAUČITI KLEKLJANJA IN KVAČKANJA?


Kultura Japonske
Sicer nam je bil pri vpisu predlagan vsebinski program naših srečanj, a zanima nas še toliko podatkov ter razlage dejstev, da se le-ta kar širi in dopolnjuje, pa smo ga na našem prvem srečanju še malček dopolnile. V nadaljevanju šolske ure smo spoznale japonski način zapisovanja let  in  del zgodovinskega dvestoletnega EDO obdobja .

Tudi letos nadaljujemo s sodelovanjem v projektu VAZ (spletni muzej vzhodno azijskih zbirk), ki smo ga pričeli v predlanskem izobraževalnem letu. Kar nekaj naših članic je doma našlo predmete iz vzhodne Azije. Zanimive so tudi zgodbe, kako so ti predmeti dobili svojo končno postajo v Ilirski Bistrici. Projekt in zbrani predmeti so bili že predstavljeni na razstavi v Knjižnici Makse Samsa – več v povezavi: https://www.knjiznica-ilb.si/2022/04/26/predstavitev-razstave-in-projekta-vaz/

Projekt VAZ še vedno poteka pod vodstvom mentorice Klare Hrvatin. Podrobnosti si lahko ogledate na strani VITRINE STARIH MAM, povezava: https://www.facebook.com/groups/246138244635346/permalink/279086171340553/


Kultura ni vidna, se pa izraža in kaže na različne načine

Kultura je širok pojem. Če jo opredelim drugače, je pravzaprav večplastna celota, ki obsega razvejana področja znanja, verovanja, umetnosti, etike, materialne in duhovne kulture, odkritij, dejavnosti, običajev in vseh ostalih sposobnosti človeka v razviti družbi.
S tem pojmom je povezana dejavnost naše Kulturne klepetalnice (KK), skupine, ki v svojem programu posega na različna zanimiva področja. Njen idejni vodja je bila ga. Zala Šajn, ki je dobri dve desetletji uspešno vodila to skupino v okviru DUTŽO Ilirska Bistrica (Društvo univerza za tretje življenjsko obdobje), in ostaja še vedno njen aktivni član.

KK že drugo šolsko leto nadaljuje s svojim delom z novo mentorico. Ljubitelji kulture se še vedno srečujejo tretjo sredo v mesecu z novim mentorjem, ki skrbi za drugačne in zanimive vsebine. Lansko leto smo na prvem srečanju počastili spomin na pesnika Karla Destovnika Kajuha ob stoletnici njegovega rojstva, na naslednjih srečanjih pa smo obiskali prostore bistriškega čebelarskega društva, si decembra v Ljubljani ogledali muslimanski center, etnografski muzej in Cukrarno, januarja spremljali predavanje Darka Urbančiča o alpinističnem vzponu na Tian Shan, februarja gostili Romea Volka, vsestranskega poznavalca in raziskovalca ljudskega izročila, marca obeležili stoletnico rojstva pravljičarke Ele Peroci z gostjo Marto Bratovič, ki nam je doživeto predstavila pravljično zgodbo Sinek Martinek, aprila smo ob dnevu knjige sodelovali v svetovnem in obenem vseslovenskem projektu Noč knjige s predstavitvijo romana Ferija Lainščka Kurji pastir. Leto smo zaključili z vodenim izletom v zamejstvo in spoznali dela velikega slikarja, našega rojaka, Cesara Dell´Acque.


Na letošnjem oktobrskem srečanju se nam je pridružila gdč. Sara Jursinovič. Veseli smo, da se je odzvala našemu povabilu in bila pripravljena deliti z nami svoje vtise z Maldivov, ki slovijo kot ena najbolj obiskanih eksotičnih destinacij. Ker jih je s prijateljico obiskala po deževnem obdobju, so bil peščene ceste še vedno mokre, nekoliko težje je bilo prenašati visoke temperature, ampak vse to ni bilo moteče, saj je bilo bivanje na tem otočju nepozabno. Potovanje sta organizirali v lastni režiji, zato sta sami določili, katere otoke bosta obiskali. Med drugim morajo turisti zaradi islama upoštevati omejitve, ki jih narekuje ta vera.
Ob številnih fotografijah nam je pripovedovala o kulturi bivanja na otokih, o zanimivih srečanjih z domačini, načini prevoza med otoki in po njih, opazovanju bogatega vodnega življenja, podvodnem plavanju med miroljubnimi morskimi psi, obisku plantaž z eksotičnim sadjem, načinu prehranjevanja … Še marsikaj zanimivega smo izvedeli na tem srečanju, saj so se člani aktivno vključili v pogovor in spraševali o vsem tistem, kar jih je še zanimalo. Sara je rada odgovarjala na dodatna vprašanja. Pristnost doživetega in bogastvo vtisov sta namreč najbolj živa takrat, ko jih posreduješ iz lastnih izkušenj. In Sari ni zmanjkalo odgovorov. Zahvaljujemo se ji za živahen in bogat večer in upamo, da nas bo razveselila s še kakšno novo potovalno izkušnjo.

Mentorica: N. L. Ujčič

Na naši univerzi se je začelo novo študijsko leto z dosedanjimi in
novimi slušatelji. V prvem tednu so se oblikovale in začele z delom
nadaljevalne skupine tujih  jezikov: nemščine, italijanščine, angleščine in ruščine ter začetna skupina angleškega jezika.

Svoj prvi pohod po mestu je opravila skupina Pohodništva.

Izobraževanje so začeli tudi v skupini “Tega živga vse toka” in “kultura Japonske”.


NAUČIMO SE ITALIJANSKO!

Italijanščina za začetnike je prava izbira, če se jezika še niste učili oziroma je bilo to pred mnogimi leti in ste že skoraj vse pozabili. To je izjemna priložnost, da se nam pridružite. Na začetni skupini začnemo z osnovami in vas naučimo sporazumevanja v najpogostejših vsakodnevnih  situacijah.

Za tiste, ki ste se tega jezika že učili in ga delno obvladate, vendar bi radi svoje znanje osvežili in nadgradili, se nam pridružite v nadaljevalno skupino italijanščine.

KDAJ IN KAKO POTEKA UČENJE ITALIJANŠČINE?

Začetna skupina italijanščine poteka v manjši skupini, ki omogoča veliko pogovora. Izvaja se enkrat tedensko, vsako sredo, po dve šolski uri, od 18.00 do 19.30 ure, v predavalnici družbe TIB STORITVE d.o.o, Šercerjeva 17.

Nadaljevalna skupina se izvaja enkrat tedensko, vsak torek, po dve šolski uri, od 18.00 do 19.30 ure, v predavalnici družbe TIB STORITVE d.o.o, Šercerjeva 17.

KAKO SE PRIJAVIM?

Lahko nam pošljete pristopno izjavo in vpisni list do 9.10.2023 na e-naslov: uni.ilb19@gmail.com, plačate članarino in vpisnino v višini 45,00 evrov na univerzin TRR SI56 1010 0003 7326 565 ali pa to opravite na prvem predavanju, ki bo naslednji torek, 10.10.2023 (nadaljevalna) ali sredo, 11.10.2023 (začetna).

Veselimo se srečanja z vami.

Nevenka Tomšič

Predsednica UTŽO

Utrinki z informativnega dneva v četrtek

dodatni vpisi

NOVO ŠTUDIJSKO LETO – INFORMATIVNI DAN V ČETRTEK 14.9.2023

ŠOLSKO LETO 2023/2024

Spoštovani,
poletne počitnice se počasi iztekajo in pred nami je novo študijsko leto 2023/2024. Univerza za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica že osemindvajseto leto uspešno organizira in izvaja različne vsebine izobraževanja za starejše.
Bi radi  svoj prosti čas izkoristili za učenje in izpopolnjevanje? Bi radi v prijetni družbi pridobili nova znanja za življenje, delo, osebnostno rast in razvoj? Potem se nam pridružite. Da znanja ni nikoli dovolj in da nikoli nismo prestari za učenje dokazujejo tudi vsi dosedanji številčni vpisi slušateljev na Univerzo za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica. Učiti se, pomeni biti mlad.


Ne zamudite te enkratne priložnosti.

Izpolnite svojo željo po ponovnem srečanju, izobraževanju in druženju.

V študijskem letu 2023/2024, ki traja od 1.10.2023 pa do 31.5.2024, bomo organizirali naslednje izobraževalne vsebine oziroma študijske skupine:

V študijskem letu 2023/2024 bomo organizirali tudi različne delavnice, predavanja in krajše tečaje (izdelava mila in sveč, prostovoljno učenje računalništva v dvoje – »Znaš nauči drugega«, delavnice vzgoje za zdravje,  foto krožek, v okviru novega programa k(r)uharije bomo izvajali tudi delavnice priprave različnih jedi in peciv, krožki s področja naravoslovnih ved, predavanje o podnebnih spremembah, izdelava cvetličnih aranžmajev,…), o katerih pa bodo člani naknadno oziroma sprotno  obveščeni.
Glede na potrebe in želje članov društva je študijski program možno spremeniti, dopolniti in prilagoditi.

Informativni dan Univerze za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica,  bo  v  četrtek, 14.09.2023, ob 17.00 uri v predavalnici TIB, družbe TIB STORITVE d.o.o ., Šercerjeva 17, Ilirska Bistrica s predstavitvijo izobraževalnih vsebin za študijsko leto 2023/2024. Seznanili se bomo tudi z nekaterimi ugodnostmi za starejše ter se pogovorili o vseh aktivnostih in pogojih za izvajanje izobraževalnih programov v novem študijskem letu (prostori, način izobraževanja, cena, izleti idr.).

Vpis v posamezni izobraževalni program, plačilo članarine za leto 2023 (15€) in  prvega obroka šolnine (30€) za posamezno izobraževalno skupino  študijskega leta 2023/2024, lahko opravite na informativnem dnevu in sicer po zaključku predstavitve  izobraževalnega programa za študijsko leto 2023/2024, predvidoma med 17.30 in 18.30 uro  ali v petek, dne 15. 09.2023  od 9. do 10. ure in ponedeljek, dne 18.9.2023 od 17. do 18. ure v predavalnici TIB, družbe TIB STORITVE d.o.o ., Šercerjeva 17, Ilirska Bistrica.

Zaradi nemotenega in hitrejšega poteka vpisa lahko plačilo članarine za leto 2023 (15€) in  prvega obroka šolnine (30€) za posamezno izobraževalno skupino študijskega leta 2023/2024, plačate na TRR univerze št:. SI56 1010 0003 7326 565, s pripisom: »članarina« ali »vpišete študijsko skupino«, ki jo želite obiskovati. Vpisni list za obiskovanje študijskih skupin in pristopno izjavo, ki jo izpolnijo novi člani, dobite na spletni strani univerze https://utzo-ilirska-bistrica.si

Izpolnjena in podpisana obrazca lahko pošljete na e-naslov: utzo.ilb@gmail.com ali uni.ilb19@gmail.com ali ju prinesete s seboj na informativni dan.
Za dodatne informacije nas lahko pokličete tudi v tednu vpisa na 041-779-981 ali 031-419-483.

Ne pozabimo: »Izobraževanje je potni list za prihodnost, kajti jutri pripada  tistim, ki se nanj danes pripravljajo.« (Malcolm)

Prosimo, prenesite to sporočilo našim članom, ki nimajo e-pošte in vašim sorodnikom, prijateljem in znancem, ki še niso člani naše univerze.
Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica vas pričakuje. Vljudno vabljeni.

Želimo vam lep in prijeten zaključek poletnih počitnic in prijeten začetek novega študijskega leta.

Predsednica
Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica
Nevenka Tomšič

Kulturna klepetalnica

Spoznavamo svet in domovino

Ostalo

VITALNICA